De Belg heeft een baksteen in de maag, dat is bekend. Maar hoe verder de sector evolueert, des te meer manieren om te bouwen er ontstaan. Is de traditionele bouwmethode nog steeds de beste keuze, of bieden beton-, houtskelet- of steelframebouw extra mogelijkheden? In dit artikel vergelijken we de meest voorkomende bouwmethoden. Welke bouwmethode het best past bij woningbouw of renovatie hangt af van je persoonlijke voorkeur. Ben je een handige Harry die zelf aan de slag wil gaan? Of wil je vooral focussen op duurzaamheid? Tijdens het voorontwerp bekijken we samen je wensen en overlopen we de voor- en nadelen van de verschillende bouwmethodes.
Fundering
Is er een draagkrachtige grond aanwezig? Dan kan je zowel voor traditionele bouw als voor beton-, houtskelet- of steelframe gaan. Wanneer de grond onvoldoende draagkracht heeft, bijvoorbeeld door veen- of kleilagen, is een lichtere bouwmethode zoals houtskelet of steelframe de beste keuze. Een professionele sondering van de ondergrond brengt meer duidelijkheid. Als je ervoor kiest om een extra verdieping bij te bouwen, kan het ook zijn dat de onderliggende bouwlagen geen zware, bijkomende constructie toelaten. Ook hier heeft een lichtere bouwmethode zoals houtskelet of steelframe de voorkeur.
Planning en zelfbouw
Traditionele bouw en betonbouw worden vaak toegepast in de bouw. Meestal duurt de ruwbouw een drietal maanden. Je hebt de mogelijkheid om mee te bouwen, als je al wat ervaring hebt met metsen. Maar afhankelijk van externe factoren zoals weerverlet en droogtijden wordt er gekozen voor andere bouwmethodes die minder afhankelijk zijn van deze factoren. Houtskelet en steelframe kunnen de werftijd beperken tot één maand. Dit omdat de meeste componenten op voorhand gemaakt worden. Is zelfbouw mogelijk? Moeilijk, maar uiteraard kan je werkjes zelf uitvoeren om kosten te drukken, zoals het isoleren van wanden en vloeren.
Ga je zelf aan de slag, dan kan LSDArchitecten controles uitvoeren op de werf. Wij ondersteunen zelfbouwers bij al hun vragen. Meer weten over onze werkwijze?